festarimeininki

Taidefestivaalit keräävät uteliaat ohikulkijat ja taiteen harrastajat yhteen

Sanonta ”kauneus on katsojan silmässä” pitää tuskin koskaan yhtä hyvin paikkaansa kuin taiteesta ja erilaisista kulttuurielämyksistä puhuttaessa. Taidefestivaaleilla ei vain pönötetä arvokkaan taulun vierellä, vaan eletään taidetta kaikilla aisteilla. Teokset voivat olla osallistavia installaatioita, työpajoja tai kollektiiveja, mutta mukaan mahtuu myös konsertteja ja muita esityksiä. 

Usea suomalainen kaupunki järjestää etenkin kesäaikaan erilaisia näyttelyitä ja taidefestivaaleja, joissa yleisö voi nauttia taiteesta maksutta. Suurimmat taidefestivaalit pidetään kuitenkin Helsingissä, jossa elokuun Juhlaviikot aloittava Taiteiden yö muuttaa koko kaupungin yhdeksi suureksi, moniosaiseksi performanssiksi. 

Toinen suosittu kaupunkitapahtuma on Helsinki Biennaali. Uusi taidefestivaali on kahden vuoden välein järjestettävä kansainvälinen kuvataidetapahtuma, joka täyttää merellisen pääkaupunkimme korkeatasoisella nykytaiteella.

Helsinki Biennaali – paikkasidonnaisia ja väliaikaisia teoksia vaihtuvassa ympäristössä

Ensimmäinen Helsinki Biennaali – nimetään Sama meri –järjestettiin kesä-syyskuussa 2021 Helsingin edustalla sijaitsevassa Vallisaaressa. Taidefestivaali keräsi yhteen yli 40 kotimaista ja kansainvälistä artistia, jotka kutsuttiin paikalle luomaan vuoropuheluun saaren kanssa asettuvia teoksia. 

Vaatimuksina oli taiteen paikkasidonnaisuus ja väliaikaisuus, mutta muuten taiteilijoiden luovuutta ei haluttu rajoittaa. Teemana oli muistuttaa teosten katsojaa sitä, miten kaikki asiat ovat yhteydessä keskenään ja siten myös toisistaan riippuvaisia. Painoarvoa saivat erilaiset modernit ympäristökriisit, pakkomuutot, menetykset ja koronapandemia, joka on jättänyt jälkensä moneen yhteiskuntaan. 

Nykytaiteen sijoituspaikaksi ei valittu lauttayhteyden päässä olevaa Vallisaarta sattumalta – luonnonkauneus haluttiin yhdistää taiteeseen tarkoituksella ja nivoa näin eri ympäristöjä ja kävijäkuntia entistä tiukemmin yhteen. Helsinki Biennaali -tempauksen tarkoitus on herättää ajatuksia ja mielenkiintoisia keskusteluja, ja siihen järjestävät voivat sanoa tapahtuneen pystyneen.

Sama meri Helsinki Biennaali -festivaaleilla nähtiin muun muassa roskaamisen vaikutuksista muistuttava virkattu koralliriuttateos ja merenpinnan kohoamisen vaikutukset havainnollistava Laituri 6 -installaatio. Ilmauksia -valoteos käsitteli sotapakolaisuutta ja Kadonneet saaret -teos vei katsojat tutkimusmatkalle meren- ja maanalaiselle kuvitteelliselle kaapelireitille. 

Kävijöiden iloksi osa nykytaideteoksista oli nähtävissä myös mannermaalla. Esimerkiksi Senaatintorin yllä leijuva punavioletti valtameren aaltojen korkeuseroja kuvaava verkkoinstallaatio 1.78 on saanut aikaan paljon ihastuneita huokauksia. Myös keskustakirjasto Oodi sekä Helsingin taidemuseo HAM ottivat osaa Helsinki Biennaali -taidefestivaaliin. 

Taiteiden yö – koko kansan kaupunkijuhla täynnä musiikkia, installaatioita ja muita veistoksia

Toinen erinomainen mahdollisuus nauttia taidefestivaaleista tarjoutuu Taiteiden yössä. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali, joka sisältää sekä maksullisia että maksuttomia tapahtumia tarkoituksenaan tarjota ainutlaatuisia taide-elämyksiä sekä kotimaiselle että ulkomaalaiselle yleisölle.

Toden totta, Taiteiden yö onkin Helsinki Biennaali -tapahtumaa monimuotoisempi taidefestivaali, joka tuo kaduille nykytaideteosten lisäksi musiikki- ja tanssiesityksiä. Esiintyvien artistien joukossa on sekä tunnettuja tähtiä, kuten J. Karjalainen, että tuntemattomampia nimiä soittamassa muun muassa nykymusiikkia ja kamarimusiikin klassikoita. Taiteiden yön aikana Helsingin moniasta näyttelytiloista löytyy sekä perinteisiä veistoksia ja maalauksia, mutta myös moniaistisia teoksia, jotka tarjoavat kävijöille mahdollisuuden tilan muokkaamiseen omalla luovuudellaan. 

Vuoden 2021 Taiteiden yön ehkä vaikuttavin kokemus oli A I S T I T / Coming to Our Senses -nykytaidekokonaisuus, jonka teokset kannustivat ottamaan osaa pohdintoihin ruumiillisuudesta, haavoittuvuudesta, intiimiydestä ja yhteydestä muihin ihmisiin. Kulttuurikeskus Stoassa, Helsingin Taidehallissa ja kaupunkitilassa Töölössä esillä olleet veistokset, valokuvat, piirustukset, installaatiot ja videot kannustivat myötätuntoiseen ja tiedostavaan ajattelutapaan, josta on varmasti hyötyä taidefestivaalin jälkeenkin.

Taitavan taidefestivaalivieraan muistilista

Taidefestivaaleille osallistumisen kynnys on matala – tuodaanhan taide kaupunkilaisten luokse. Joskus taide saattaa kirjaimellisesti valloittaa kotirapun tai ilmestyä osaksi tavallista työmatkaa. Vaikka tällaiset sattumanvaraiset ja yllättävät kohtaamiset ovat tervetulleita, on taidefestivaaleista mahdollista saada enemmän irti pienellä valmistautumisella. 

Taidefestivaalin alkamis- ja päättymispäivämäärä kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ja samalla tutustua tarjolla olevaan ohjelmaan. Mielenkiintoisimpiin näyttelyihin tutustumiseen on paras valita hiljaisempi aika, jottei kokemuksesta jää vain tunnetta jatkuvasta jonotuksesta. Halutut kohteet ja esitykset on hyvä paikantaa kartalla ja selvittää, olisiko lähistöllä vielä jotakin muuta katsottavaa. Uusia elämyksiä suositellaan jakamaan monelle päivälle, jotta niistä nauttiminen ei mene taide-ähkyn puolelle. 

Jos osa näyttelyistä ja taidetapahtumista on maksullisia, ota asia huomioon vierailuitasi suunnitellessa. Myös ympärikaupungilla liikkumisessa on ajalliset ja rahalliset resurssinsa, jotka on hyvä pitää mielessä. Evästauoillekin on varattava oma hetkensä. Tärkeintä taidefestivaaleilla on kuitenkin utelias asenne ja avoin mieli ottaa teosten herättämät tunteet ja ajatukset reilusti vastaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.